ICR la Bookfest Chișinău 2022

      Institutul Cultural Român a fost prezent la Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău, desfășurat în perioada 31 august - 4 septembrie 2022 la Centrul Mediacor, din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu o suită de manifestări culturale și cu apariții editoriale recente.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chișinău este organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Protagoniști ai evenimentelor programate de ICR în cadrul acestei ediții au fost istoricul Adrian Cioroianu, scriitorii Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Spiridon Vangheli, Petre Crăciun, Ion Hadârcă, Constantin Bostan, acad. Mihai Cimpoi, criticul literar Lucia Țurcanu și Eugenia Bejan, directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă" din Chișinău.

Programul Institutului Cultural Român a cuprins ateliere de literatură pentru copii, dezbateri despre „Traducerea și promovarea scriitorilor din Republica Moldova în Occident" și conferința susținută de istoricul Adrian Cioroianu cu tema „Istoria, între capcanele trecutului și speranțele viitorului”.

În deschiderea  oficială a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău au luat cuvântul Maia Sandu (Președinta Republicii Moldova), Sergiu Nistor (Consilier prezidențial), și Liviu Sebastian Jicman (Președintele Institutului Cultural Român) care a vorbit despre legăturile cordiale dintre cele două state și despre suportul oferit de Institutul Cultural Român scriitorilor din Republica Moldova.

Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, a sprijinit mereu literatura română (adică literatura scrisă în limba română) de dincoace și de dincolo de Prut. Scriitorii din Republica Moldova au fost prezenți cu cărțile lor la majoritatea târgurilor internaționale de carte, la evenimentele organizate de ICR prin reprezentanțele sale, la atelierele de traduceri. Fragmente din cărțile lor au fost antologate și recomandate călduros editurilor străine interesate de programele de finanțare ale ICR (...) - Liviu Sebastian Jicman

Mergi la inceput