ICR Stockholm acordă Premiul Marin Sorescu pe anul 2018 scriitorului suedez Kjell Espmark

Institutul Cultural Român de la Stockholm decernează marti, 4 decembrie 2018, Premiul Marin Sorescu pe anul 2018. Ceremonia de decernare are loc la sediul institutului din capitala suedeză, începând cu ora 18.00.

Laureatul din acest an este scriitorul suedez Kjell Espmark. Acesta primeşte Premiul Marin Sorescu „pentru opera sa cuprinzătoare și complexă, ce se află constant într-o vitală dezvoltare. În cadrul bogatei și variatei sale poezii și proze, Espmark a scris neîncetat despre întrebările centrale ale vieții umane, diversitatea irațională a existenței și dorința de a se cunoaște pe sine și lumea din jur. De asemenea, Kjell Espmark a adus contribuții importante și în calitate de cercetător literar și eseist. El este astăzi un motor pe scena literară suedeză, bucurându-se pentru meritele sale de apreciere chiar și în afara granițelor Suediei." (motivaţia juriului).

"Am fost cu adevărat bucuros la auzul veștii, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un premiu ce poartă numele prietenului meu, Marin Sorescu. M-a bucurat, de asemenea, și faptul că premiul nu este menit să marcheze sfârșitul unui îndelungat traiect literar, ci îmi este acordat chiar în plinul unei faze târzii de creativitate puternică. (În primăvară urmează să apară un nou volum de versuri, Libertatea serii.)", spune fericit Kjell Espmark, contactat telefonic de ICR Stockholm.

Ceremonia de decernare va fi însoțită de prelegerea laureatului Kjell Espmark, cu titlul Legăturile mele cu poezia română, precum și de o lectură din următorul volum de versuri al scriitorului, intitulat Libertatea serii,în interpretarea actorului suedez Christian Fex.

Kjell Espmark (n. 1930) este scriitor, cercetător şi critic literar, membru al Academiei Suedeze şi al Comitetului Nobel pentru literatură și autor a peste 40 de titluri, romane, povestiri, versuri şi studii literare, care i-au adus numeroase premii, printre care şi Marele Premiu al Academiei De Nio (2000). În perioada 1978-1995 a fost profesor de literatură la Universitatea din Stockholm, fiind totodată un bun cunoscător al literaturii române şi un susţinător al acesteia. A întreţinut corespondenţe literare cu Nichita Stănescu și Marin Sorescu și a fost unul dintre ambasadorii operei acestora în Suedia.În limba română i s-au tradus volumele Uitarea (trad. Angela Martin, Ed. Institutului cultural român 2003), Premiul pentru literatură: un secol cu Nobel (trad. Carmen Nicolaescu, Ed. Institutului Cultural Român 2003), Scris în piatră: poeme (selecţie şi traducere de Gabriela Melinescu şi Dan Shafran, Ed. Fundaţiei Culturale Române 2003) şi Călătoria lui Voltaire (trad. Angela Martin, Ed. Fundaţiei Culturale Române 2006).

Premiul Marin Sorescu a fost înfiinţat de ICR Stockholm în 2007. Anul acesta el se decernează pentru a douăsprezecea oară. Scopul Institutului Cultural Român de la Stockholm a fost de la bun început, adică din anul 2006, acela de a lărgi perspectiva suedezilor asupra culturii române şi de a da naştere unui loc de întâlnire pentru creatorii de cultură români, suedezi şi din alte ţări", declară Dan Shafran, directorul adjunct al ICR Stockholm. „Premiul Marin Sorescu, care se acordă anual unui scriitor suedez care desfiinţează graniţe şicreează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală are tocmai rolul de a construi un pod între cele două ţări".

Juriul din acest an a fost format din Jonas Ellerström, editor şi traducător, Anna Hallberg, scriitor, traducător şi critic literar, Annina Rabe, critic literar, Elise Karlsson, scriitoare și critic literar, şi Dan Shafran, traducător și director adjunct al Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Mergi la inceput