Participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Salonic

Institutul Cultural Român organizează, în perioada 25-28 noiembrie 2021, prin Centrul Cărții, cu sprijinul Ambasadei României la Atena și a Consulatului General al României la Salonic, participarea românească la cea de-a 18-a ediție a Thessaloniki Book Fair, cu desfășurare fizică la TIF-HELEXPO.

Centrul internațional de expoziții și conferințe găzduiește anul acesta peste 250 de standuri, similar ediției precedente din 2019, la care au participat peste 60.000 de vizitatori. Târgul, organizat de Fundația Culturală Greacă / Hellenic Foundation for Culture, este singura manifestare de profil din Grecia și se bucură de patronajul Președintelui Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou.

Tema centrală a Thessaloniki Book Fair de anul acesta, The Ongoing Revolutions of Books / Revoluțiile în curs ale cărților, inspirată de împlinirea a 200 de ani de la Revoluția Greacă și de contextul pandemic care a schimbat percepția oamenilor asupra cărților și evenimenelor literare, aduce în atenție și tehnologiile de mâine. Alte teme de interes: Who needs Classical Studies today (Cine are nevoie de studii clasice în ziua de azi), Freedoms, collective protection and responsibility: new dilemmas (Libertăți, protecție colectivă și responsabilitate: noi dileme), Translation Festival (Festivalul traducerilor) etc. Invitatul de onoare de anul acesta este Literatura de limbă germană.

Participarea României la TBF 2021 se concretizează într-o expoziție de carte și evenimente de lansare de carte, celebrând astfel cartea și cuvântul scris. La stand se vor expune peste 50 de titluri în limba engleză sau bilingve (română-engleză), editate de editura ICR, publicații reprezentative pentru cultura și civilizația românească.

Pe lângă acestea, vor fi expuse și cărți ale editurii Uniunii Elene din România - UER Press și ale editurii Omonia din București. Totodată se vor desfășura întâlniri de prezentare a programelor ICR, Translation and Publication Support Program (TPS) și Publishing Romania, de finanțare a editorilor străini pentru traducerea și publicarea scrierilor românești, cu specialiștii în domeniu.

Evenimentele literare de la târg includ lansările a două traduceri recent apărute în limba greacă. Astfel, pe scenele special amenajate de organizatori la TIF-HELEXPO, sâmbătă, 27 noiembrie 2021 la ora 12.00 pe scena Literary Café din pavilionul 13 se va lansa romanul Întâmplări din irealitatea imediată/Peristatiká sto engýs exopragmatikó de Max Blecher (ed. Loggia, Atena) iar duminică, 28 noiembrie 2021, la ora 13.00, pe scena Cosmos Presentation Hall din pavilionul 14 se va lansa volumul Nostalgia de Mircea Cărtărescu (ed. Kastaniotis, Atena). Invitații evenimentelor românești sunt Victor Ivanovici, traducătorul în limba greacă al celor două romane, editorii Nikos Koufakis și Grigoris Bekos, scriitorii Apostol Pathelakis, Haris Vrondos, Petros Martinidis, Monica Săvulescu-Voudouri, alți editori și scriitori, membrii comunității literare din Salonic.

Institutul Cultural Român finanțează prin programul TPS apariția în acest an a următoarelor volume de literatură, în limba greacă: Nostalgia de M. Cărtărescu, Viața începe vineri de Ioana Pârvulescu, N-ai vrea să te trimit în paradis? și Cel mai bun roman al tuturor timpurilor de Daniel Bănulescu, O lume, două lumi de Monica Săvulescu Vouduri.

For further information: https://www.facebook.com/events/433713625133204

Mergi la inceput