Rendez-vous cu literatura română la Târgul Internațional de Carte de la Varșovia

Timp de patru zile, începând de astăzi, Institutul Cultural Român de la Varșovia așteaptă cititorii polonezi și pasionații de cultura română la standul pregătit împreună cu Ambasada României în Republica Polonă și Centrul Național al Cărții cu prilejul Târgului Internațional de Carte de la Varșovia.

La standul amplasat în aer liber, pe esplanada din fața Palatului Culturii și Științei, va fi expusă și oferită spre vânzare o largă paletă de volume româneşti și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani. Pe rafturi vor fi prezentate peste 60 titluri traduse din literatura română, dar și cărți de eseistică, scrieri istorice și reviste cu conținut românesc. La stand vor putea fi achiziționate și cele mai recente volume care au îmbogățit biblioteca „românească" din Polonia: biografia Camus de Virgil Tănase și Sfârșitul Occidentului? Spre lumea de mâine de Lucian Boia.

ICR Varșovia a pregătit pentru publicul vizitator materiale promoționale cu informații despre noile apariții de carte românească pe piața poloneză și despre Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, care va debuta la finalul lunii mai. Standul românesc va servi nu doar ca punct de vânzare și promovare a literaturii române, ci și ca punct de promovare a culturii române în general, inclusiv a turismului cultural.

Târgul Internațional de Carte de la Varșovia este principalul eveniment cultural și profesional al industriei de carte din Polonia. Invitatul de onoare în 2024 este Italia. La bogatul program literar din acest an contribuie peste 600 de expozanți și autori din 13 țări. 

Târgul este organizat tradițional în luna mai de Fundația Istorie și Cultură. Institutul Cultural Român participă în mod regulat la manifestare, începând din anul 2016. În 2019, România a deținut titlul de invitat de onoare. 

Participarea la cele mai importante târguri de carte din Polonia și vânzarea de carte exclusiv în limba polonă reprezintă punerea în practică a unui demers consecvent al ICR Varșovia de sprijinire a difuzării cât mai ample a traducerilor din literatura română. În 2024, ICR Varșovia, alături de Centrul Național al Cărții, a fost deja prezent cu stand la Târgul de Carte de la Białystok, urmând ca în partea a doua a anului să revină la alte trei târguri. În 2023, România avut statutul de țară invitată la Târgul de Carte de la Wrocław. 

Mergi la inceput