Rezultatele evaluării dosarelor de candidatură înregistrate în cadrul Sesiunii 2023 a programelor de finanțare Translation and Publication Support Programme (TPS) și Publishing Romania

În perioada 22-24 martie 2023 a avut loc evaluarea dosarelor de candidatură primite în Sesiunea 2023 a programelor de finanțare Translation and Publication Support Programme (TPS) și PUBLISHING ROMANIA. Pentru o selecție obiectivă și transparentă, Comisia de experți evaluatori a fost constituită printr-un apel național de candidaturi. 

Comisia de experți a fost formată din: Luminița Corneanu (critic literar, traducătoare și autoare), Bogdan Ghiu (poet, eseist, traducător și jurnalist cultural) și George Volceanov (autor, traducător din limbile engleză și maghiară și editor).

Bugetul, comunicat public la lansarea Sesiunii 2023, este de 1 milion de lei. Pentru a fi eligibil în vederea finanţării, un dosar de candidatură (editură) trebuie să îndeplinească cumulativ două condiţii: să se încadreze în bugetul alocat acestei sesiuni deschise şi să aibă un punctaj mai mare de 60 de puncte.

Au fost înscrise 74 de dosare pentru programul Translation and Publication Support Programme (TPS) și 2 dosare pentru programul Publishing România.

Primele 28 de dosare clasate în această sesiune a programului Translation and Publication Support Programme, respectiv 2 dosare pentru programul PUBLISHING ROMANIA, selectate în ordinea descrescătoare a punctajului rezultat ca urmare a evaluării comisiei de experți independenţi, sunt disponibile pentru consultare AICI (faceți click pe săgeată pentru a descărca fișierul).

Finanțările vor fi acordate cu condiția ca editura să accepte termenii contractului încheiat cu ICR. Perioada pentru semnarea contractelor dintre ICR și editurile care au câștigat finanțare în 2023 este cuprinsă între 11 aprilie şi 31 mai 2023.

În cazul depășirii acestui termen, sumele disponibilizate vor fi redistribuite către următoarele dosare eligibile, în ordinea punctajului obținut în urma jurizării. Editurile care vor câștiga finanțare în urma redistribuirii bugetelor în acest fel vor fi communicate public pe site-ul CENNAC.

NOTĂ:

Lista finală a proiectelor care vor primi finanțare din bugetul aferent anului 2023 va fi publicată pe data de 5 mai a.c., după ce echipa CENNAC desemnată să gestioneze în plan administrativ buna desfășurare a Sesiunii 2023 TPS & Publishing Romania va lua legătura cu editorii străini declarați, în această primă etapă, câștigători și va confirma cu aceștia faptul că data publicării le permite să facă decontul în anul în curs. Tuturor editorilor străini, care vor publica cărțile în traducere spre finalul anului, iar estimările ne indică faptul că suma aferentă decontului se va plăti în anul 2024, li se va solicita transmiterea unei cereri în acest sens.

Pentru toate cererile aflate în această situație se va proceda la încheierea unui Acord premergător Contractului de finanţare, iar sumele respective însumate vor constitui un buget pe care îl vom putea redistribui către proiectele aflate de la poziția 29 în jos, în limita sumei totale disponibile prevăzută în acesta.


2023_TPS&Publishing_Rezultate_Evaluare

Back to top