România, invitată de onoare la a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing

În perioada 24-28 august 2016 va avea loc cea de-a 23-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Beijing, eveniment la care România, alături de celelalte țări central și est-europene, este invitată de onoare. Participarea țării noastre la eveniment este susținută de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, și poartă mesajul „Booking Romania".

Târgul Internațional de Carte se va desfășura în Noul Centru Expozițional din Beijing și este organizat de către Administrația Națională pentru Presă, Edituri, Film, Radio și Tv, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.

La standul României vor fi expuse peste 1200 de titluri de albume și cărți, apărute la 20 edituri românești, precum și traduceri din autori români, publicate cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR. Cărțile românești vor fi ulterior oferite, prin intermediul Ambasadei României, Institutului Cultural Român de la Beijing, Catedrei de Limba Română din cadrul Universității de Limbi și Literaturi Străine, Beijing. Biblioteca Națională a României pune la dispoziția ICR peste 120 de titluri de carte, pentru o Expoziție dedicată traducerilor din limbile chineză și română.

Pentru ediția 2016 a Târgului de la Beijing, programul de evenimente realizat de Institutul Cultural Român include lansări de carte, dintre care menționăm volumul „Pas cu pas" de Klaus Iohannis, președintele României, prezentarea albumului Enescu: „Muzicianul de geniu în imagini", „Gramatica Limbii Române Contemporane", autor Dong Xixiao. Prezentarea de carte românească va fi însoțită de recitaluri ale maestrului Grigore Leșe și ale violonistului Andrei Mihail, precum și de interpretarea piesei de teatru „Angajare de clovn" de Matei Vișniec, în prezența autorului. Lista evenimentelor este completată de expunerea colecției filatelice a lui Alexandru Bartoc, precum și de alte activități conexe: conferințe, dezbateri, întâlniri cu traducătorii și editorii chinezi.

Un eveniment special va fi dedicat Zilei Limbii Române, programat în ultima zi a târgului, când acesta este deschis publicului larg, duminică, 28 august 2016, și va consta în conferințe, un dialog româno-chinez, un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu și lansarea cărților „Gramatica limbii române contemporane" și „Istoria culturii române moderne".

Cu o zi înaintea deschiderii oficiale a târgului, marți, 23 august, la Beijing, va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Special pentru Carte, cea mai prestigioasă distincție a Chinei în domeniu. Laureații sunt 20 de sinologi și scriitori de renume din toată lumea, printre care și directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, Constantin Lupeanu.

Cu ocazia celui mai important eveniment de profil desfășurat la Beijing, președintele ICR, Radu Boroianu, declară: „Pentru a doua oară consecutiv, România este prezentă la prestigiosul Târg Internațional de Carte de la Beijing, deținând, alături de celelalte țări din Centrul și Estul Europei, calitatea de invitată de onoare. Țara noastră, prin instituția pe care o reprezint, aduce în atenția comunității internaționale un parcurs excepțional, o istorie multidimensională a creației culturale autohtone. Pluralitatea aspectelor expuse în cadrul acestui eveniment reprezintă o șansă de afirmare a României în calitate de contributor de înaltă valoare în domeniul cărții. Le mulțumesc, din partea ICR, tuturor partenerilor la acest proiect, precum și organizatorilor. Sper ca prezența României la Beijing să devină o tradiție. Acest proiect de țară, prezența noastră la un important târg de carte din zona asiatică, se datorează multor creatori, dar mai ales traducătorilor, care au facilitat - sper -  plăcerea lecturării unor autori români în limba chineză și în numeroase alte limbi de circulație internațională. Afirm acestea cu prilejul apropiatei Zile a Limbii Române, sărbătorită pe 31 august".

Din delegația României, prezentă la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, fac parte Ligia Deca - consilier de stat, Irina Cajal - subsecretar de stat, din partea Ministerului Culturii, Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, Cristina Andrei, director al Muzeului Național George Enescu, Octavian Dumitru, director al Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Andrei Mihail, muzician, Matei Vișniec, poet și dramaturg român, Grigore Leșe, interpret de muzică tradițională românească, și Cristian Todie, artist vizual. Din partea Institutului Cultural Român vor participa Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR, Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR, Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții (CENNAC), Silvia Sâmihăian, expert în cadrul CENNAC

Târgul Internațional de Carte de la Beijing a avut loc pentru prima dată în 1986 și a devenit unul dintre primele patru târguri internaționale de carte din lume. Evenimentul se desfășoară în fiecare an la sfârșitul lunii august și reunește editori, organizații, scriitori și vizitatori din 82 de țări.

România a participat pentru prima dată cu un stand de țară la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (BIBF) în 2015, cu ocazia inaugurării Institutului Cultural Român din Beijing. Partenerii ICR pentru evenimentul din acest an sunt Ministerul Culturii, Biblioteca Națională a României,  Fundația Bartoc.

PROGRAM

 • 21 august, 18.30, Centrul Cultural al Primăriei Dongcheng:

   Piesa „Angajare de clovn" de Matei Vișniec, în interpretarea actorilor Magda Catone, Paul Chiribuță, Ionel Mihăilescu.

   
 • 22 august, Beijing Asia Hotel:

   Întâlnirea sinologilor.

  Participă Constantin Lupeanu

  10.00 - Forumul de Traducere Literară

  14.00 - Prezentarea China Publishing Group

   
 • 23 august, Palatul Parlamentului:

  10.00 - Întâlnirea sinologilor, conferință de presă

  Participă Constantin Lupeanu.

  16.00 - 16.40: Întâlnirea oficialilor chinezi cu oficialitățile țărilor invitate. 

  17.00 - 17.40: Ceremonia de premiere a sinologilor.

  Recital Grigore Leșe

   
 • 24 august, Noul Centru Expozițional din Beijing

   9.30 -12.00 Pavilionul W2, events corner: Deschiderea oficială a BIBF. Va lua cuvântul Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR.

  11.50 - 12.00 Recital Grigore Leșe

  13.30 - 14.15 Events corner: Prezentarea Târgului de Carte Gaudeamus. Participă: Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Societății Române de Radio, şi Oltea Șerban Pârâu, consilier în management - Centrul Cultural Media Radio România 

   14.00-16:30 Events corner:

  Publishing Cooperation Forum

  Vor participa editori români și reprezentanţii Institutului Cutural Român.

  14.00 - 16.00 Forumul „International Publishing Along the Belt and Road"

  Prezintă președintele grupului editorial, Tan Yue, participă Constantin Lupeanu.

   
 • 25 august, Noul Centru Expozițional din Beijing

  10.10 - 10.55 Events corner

  Prezentarea albumului „Muzicianul de geniu în imagini", Editura ICR, şi prezentarea filmului George Enescu, urmată de un eveniment artistic susținut de violonistul Andrei Mihail. Invitați: Cristina Andrei, Mihai Cosma. 

   11:00 - 12:00 Authors events corner

  Prezentarea volumului „Pas cu pas" de Klaus Iohannis, președintele României, Editura Zhong Yi, Beijing, trad. Prof. univ. Dong XiXiao. Moderator: Constantin Lupeanu și prof.univ.Ding Chao. Vor participa Ligia Deca, consilier de stat - Departamentul Educație și Cercetare , Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR, Irene Arsene, editor Curtea Veche, Wu Shangzi, adjunctul Șefului Administrației Naționale pentru Presă, Edituri, Film, Radio și TV,  Li Yan, adjunctul CPG - China Publishing Group, Zhang Gaoli, redactorul-șef al Editurii Zhongyi, Dong Xixiao, traducătorul cărții.

  13.00 - 13.30 standul României

  Expoziție filatelică „Scriitori români reflectaţi în filatelie. Colecţia Alexandru Bartoc". Expoziția poate fi vizionată la sediul ICR Beijing în perioada 24 -28 august 2016. Vor lua cuvântul Alexandru Bartoc și Constantin Lupeanu.

  13.30 - 14.00 standul României

  Expoziție Todiébook.

  Prezintă Cristian Todie și Constantin Lupeanu.

  14:00 - 15:00 cafeneaua traducătorilor:

  Prezentarea cărților de literatură română editate în China:

  •           „Cartograful puterii" de Gabriel Chifu, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lin Ting și Zhou Guanchao. Participanți: Felix Nicolau, Lin Ting și Zhou Guanchao, Constantin Lupeanu

  •           „Poezia Română Contemporană", Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Gao Xing, redactorul- șef al revistei Literatura străină. Participanți: Felix Nicolau, Gao Xing, Constantin Lupeanu

  •           „Aforisme" de Lucian Blaga, Editura Huacheng, Guangzhou, traducere: Lu Xianggan. Participanți: Constantin Lupeanu, Lu Xianggan

  •           „Aforisme" de Valeriu Butulescu, Editura Zhohg Yi, Beijing, traducere: Chen Xiaoying. Participanți: Constantin Lupeanu, Chen Xiaoying, Valeriu Butulescu

    14.30 - 15.15 Events corner

  Prezentarea albumelor dedicate României, editura Paideia

  Lansarea albumului lui Grigore Leșe „La porţile ceriului"

  Cuvânt de deschidere: Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședinte ICR

  Participanți: Constantin Lupeanu, Ion Bănșoiu, Grigore Leșe

   
 • 26 august, Noul Centru Expozițional din Beijing

    10:00 - 11:30 la standul Renmin University Press: Prezentarea parteneriatului ICR - Renmin University Press

  Participanți: editori români şi chinezi, Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR, Bogdan Popescu, directorul CENNAC, Li Yongqiang, Meng Chao, Liu Yan

   14:00 - 15:00 standul Editurii Zhongyi: Prezentarea parteneriatului ICR- Editura Zhongyi

  Participanți: editori români şi chinezi, Mihaly Zoltán Nagy, vicepreședintele ICR, Bogdan Popescu, directorul CENNAC, reprezentanții China Publishing Group și ai Editurii Zhongyi

  13.20 - 13.50 Events corner

  Prezentarea albumelor Descriptio Danubii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie și Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră în patru secole de cartografie, Editura ICR

  Participanți: Ovidiu Dumitru, Wu Weishan, director al Muzeului Național de Artă din China

  14:00-14.30 Events corner: Eveniment artistic susținut de NIMA/Formație Chineză - Tibetană, cu Zhaxi Dele și violonistul Andrei Mihail, România.

  15:00 - 15.30 standul României:

  Prezentarea volumului Dao de Jing, traducere de Su Yan, Editura Herald

  Participanți: Constantin Lupeanu, Su Yan

       
 • 27 August, Noul Centru Expozițional din Beijing

   10:00 - 11:30 standul României:

  Prezentarea albumului „Muzicianul de geniu în imagini", Editura ICR, și prezentarea filmului „George Enescu", urmată de un eveniment artistic susținut de violonistul Andrei Mihail

  Participanți: Cristina Andrei, Mihai Cosma, Andrei Mihail.

  14:00 - 15.00, standul României:

  Prezentarea albumului „Războiul cel Mare. Fotografia pe frontul românesc 1916-1919" de Adrian-Silvan Ionescu, editura ICR

  Participanți: Adrian-Silvan Ionescu, Bogdan Gheorghe Iorga (grafician)

   15.30 - 17.00 standul României

Dezbatere „Literatura română în China: orizonturi și așteptări". Moderator: Felix Nicolau

17.00 Vizită la Editura Universității Renmin

 • 28 August, Noul Centru Expozițional din Beijing

   9.30 - 11.30 cafeneaua traducătorilor:

  Conferință dedicată Zilei Limbii Române. Moderator: Constantin Lupeanu.

  - Moment Eminescu. Prezintă traducătorul poeziilor eminesciene în limba chineză, prof Xu Wende. Recită în limba română prof. Luo Dongquan și în limba chineză actrița Jiang Lifen, Universitatea de film Beijing.

  - Prezentarea cărții „Gramatica Limbii Române Contemporane", tradusă de prof. univ. Dong Xixiao, Editura studii și cercetări lingvistice, Beijing

  - Prezentarea cărții „Istoria culturii române moderne" de Grigore Georgiu, tradusă de prof. univ. Dong Xixiao, apărută recent la aceeași editură

  Prezintă Constantin Lupeanu, Dong Xixiao și redactorul-șef al editurii.

 • Prezentarea cărții „România" , ediția a două revăzută și adăugită, apărută la Editura Academiei de Științe Sociale, Beijing, China.

  Prezintă Constantin Lupeanu și autorii.

   14:00 - 15:00 standul României: Prezentarea „Antologiei de proză contemporană românească SF și fantasy WORLDS AND BEINGS", Editura ICR, și dezbatere despre literatura SF și fantasy din România. Moderator: Bogdan Hrib

  Participanți: Michael Hăulică, Dănuț Ungureanu, Florin Chirculescu (Sebastian A. Corn).

   
Mergi la inceput