România la cea de-a 82-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

Sloganul prezenței românești la Feria del Libro 2023 este „Creando buena química con las letras rumanas", în consonanță cu tema și sloganul ediției din acest an a Târgului - „Somos de Ciencias y de Letras" și „La Ciencia ilumina la Feria".

Printre protagoniștii evenimentelor programate se numără scriitoare și scriitori din România - Lavinia Braniște, Eugen Barz, Svetlana Cârstean, Mihai Firică, Moni Stănilă, Robert Șerban, Vlad Zografi; autoare din diaspora - Elisabeta Boțan, Corina Oproae; filozoful Costică Brădățan, prof. univ. dr Eugenia Popeangă, ilustratoarea Roxana Irimia și Lucian Vărșăndan, manager cultural.

La standul ICR vor fi disponibile numeroase volume semnate de autori români traduse în limba spaniolă în ultimii ani - multe dintre ele publicate cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programele de profil derulate de Centrul Național al Cărții - precum și o selecție variată de titluri în limba română.

Programul propus de Institutul Cultural Român de la Madrid cuprinde activități literare, prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, mese rotunde, ateliere științifice pentru copii și sesiuni de autografe. Pe toată durata târgului de carte, se vor desfășura evenimente menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în spaniolă. Este vizată extinderea și consolidarea dialogurilor româno-spaniole în domeniile literaturii, traducerilor și politicilor editoriale.

De asemenea, la Pavilionul Europa al Reprezentanței Comisiei Europene în Spania, ICR va organiza o serie de evenimente culturale - atât literare cât și din domeniile industriilor creative, cinematografiei, teatrului, ateliere pentru copii. Vor participa autori români și invitați europeni, cu susținerea rețelei de institute culturale acreditate la Madrid, EUNIC Spania.

Ajuns la cea de-a 82-a ediție și împlinind în 2023 nouă decenii de existență,Târgul de carte de la Madrid este una dintre cele mai importante manifestări literare de gen din Europa. Locul în care se desfășoară, parcul Retiro, cel mai mare din oraș, a fostinclus în 2021 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cititorii din toate colțurile Spaniei și ale lumii se bucură de această sărbătoare a cărții, care va reuni în acest an 385 de expozanți.Regina Letizia a Spaniei va participa pe 26 mai la deschiderea oficială a Târgului de Carte.

Programul complet al activităților literare și al sesiunilor de autografe la standul ICR (numărul 3 - 28C, Zona Internațională) poate fi vizualizat mai jos.


Mergi la inceput